Egy autó, amely a kibocsátás helyett megköti a szén-dioxidot

a-zero-kibocsatas-mellett-szen-dioxidot-is-megkot-a-holland-diakok-autoja

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Nemcsak zéró kibocsátású, hanem még plusz szén-dioxidot is megköt működés közben a holland diákok által megalkotott autó. Az egyetemisták a fenntarthatóbb jövő érdekében tervezték meg a járművet.

Egy sportos kinézetű, elektromos meghajtású autót alkottak meg holland egyetemisták. Hasonlóból szerencsére már egyre több van, de ez mégis kitűnik közülük: több szén-dioxidot köt meg, mint amennyit kibocsát.

Újrahasznosított műanyagból készültek az alkotóelemek

- A végső célunk egy fenntarthatóbb jövő kialakítása - mondta Jens Lahaije, az Eindhoveni Egyetem hallgatója, az autót megalkotó csapat tagja. - Ennek érdekében ezt az autót úgy alkottuk meg, hogy minimalizáljuk a szén-dioxid kibocsátást a gyártásától kezdve egészen az újrahasznosításáig.

Szén-dioxidot köt meg működés közben a holland diákok autója

A járművet ZEM-nek nevezték el a “zero emission mobility”, vagyis a “kibocsátásmentes mobilitás” kifejezés után. Lahaije elmondta, hogy a kétüléses autó lítiumion akkumulátorral működik, és legtöbb alkotóeleme újrahasznosított műanyagból készült 3D-nyomtatással.

Kiszűri a levegőből a szén-dioxidot

Az elektromos járművek működésük során gyakorlatilag nem bocsátanak ki károsanyagot, az üzemanyagcellák gyártása azonban szennyező lehet. Ezt szerették volna ellensúlyozni a holland diákok, méghozzá úgy, hogy a ZEM-et két szűrővel látták el, amelyek megkötik a szén-dioxidot. Számításaik szerint nagyjából 30 ezer kilométer vezetéssel két kilogramm üvegházhatású gáz vonható ki így a légkörből. Ez egyelőre még nem túl nagy teljesítmény - legalább 12 ilyen autónak kellene megtenni 30-30 ezer kilométert, hogy ugyanannyi gázt kössenek meg, mint egy fa egy egész évben -, de a következő években ez a technológia fejlődhet.

A hallgatók az autót egy egyesült államokbeli körúton mutatják be a helyi egyetemeknek és vállalatoknak a keleti parttól egészen a Szilícium-völgyig.

 

(Forrás: reuters.com)