A Bentley se lesz már a régi! De baj ez?

bentley-napelem

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Manapság trend, hogy egyre több autógyár vág bele az e-autók gyártásába és szélesíti az általa forgalmazott elektromos motorral szerelt gépjárművek palettáját. A Bentley döntése azonban ennél is meglepőbb, hisz elhatározták, hogy 2030-tól csak és kizárólag zöld járműveket fognak készíteni. Sőt a gyárak üzemeltetéséhez szükséges energia biztosításában is megjelennek a napelemek! Nézzük mi is a Bentley stratégiája!

A BENTLEY-NÉL BEKÖSZÖNT AZ ELEKTROMOS AUTÓK KORA

A világ egyik legismertebb luxusautó-márkáját, a Bentley-t 1919-ben alapították, ami mindig is az elképesztő sebességről, teljesítményről és elegáns megjelenésről volt híres. A vállalat ezekről a jellemzőkről továbbra sem kívánt lemondani, viszont a közelmúltban bejelentették, hogy 2030-ig teljesen átállnak az elektromos autók gyártására. A programot Beyond100 névre keresztelték, és a célja, hogy a gyártó mindössze egy évtizeden belül elérje a karbonsemlegességet. Image removed. A vállalat 2023-ban kezdi majd meg az elektromos technológiákra való átállást. Néhány év múlva tehát a Bentley már modelljei hibrid változatát is árulni fogja, 2026-tól pedig tervezetten már csak teljesen elektromos és plug-in hibrideket fog kínálni. Sőt a cég már jövőre, 2021-ben bemutat két új plug-in típust is a nagyközönségnek. Adrian Hallmark, a Bentley Motors vezérigazgatója szerint a vállalat. „egy évtizeden belül a Bentley egy százéves luxusautó-vállalatból a luxus egy új, fenntartható, teljesen etikus példaképévé fog válni”!

NEM CSAK AZ AUTÓK, HANEM A GYÁRAK IS SZÉNSEMLEGESEN MŰKÖDNEK

A nagyszabású karbonsemlegességre törekvő program valójában már évekkel ezelőtt megkezdődött, amikor is a Bentley elhatározta, hogy gyárai működését is kizöldíti. A vállalat 2020 októberében érte el, hogy üzemei energiaigényét 100%-ban megújulókkal – főként napelemek segítségével – biztosítja. A Crewe-i gyárépületének tetején például 10 000 db napelempanel segíti elő a zöld energia felhasználását. A Bentley azonban itt sem áll meg! Legfrissebb bejelentésükben kihangsúlyozták, hogy nem csak a felesleges károsanyag-kibocsátással szeretnének leszámolni, hanem plasztik-semlegességet is szeretnének vállalni. Azt viszont még nem részletezték, hogy ezt miként is valósítanák meg, de feltételezhetően adott időponttól kezdődően a gyártó már nem alkalmazna újrahasznosított műanyagon kívül más termékeket az alkatrészek előállításához. Sőt a gyártás és működés esetében a vízhasználatot és a festés során használt anyagokat is vizsgálni fogják. A Bentley még azt is kikötötte beszállítói számára, hogy egy komplex fenntarthatósági vizsgálaton essenek át a Beyond100 program keretében.