Bemutatták a Xiaomi első elektromos autóját

a-xiaomi-az-elektromos-autok-piacara-is-be-akar-torni

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A jelenleg leginkább okostelefonjairól ismert Xiaomi az elektromos autók piacára is be szeretne törni. Az első ilyen jármű prototípusát már elkészítették, a tervek szerint 2024-ben dobják piacra az első modelleket.

A Xiaomi első okostelefonja 2011-ben jelent meg a piacon, és a cég ezzel meg is kezdte rohamléptékű terjeszkedését. Az IDC szerint 2014-ben már a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártója volt a Samsung és az Apple mögött, megelőzve a Lenovót és az LG-t. Úgy tűnik, hogy a vállalatnak ennyi nem elég, hiszen most új vizekre eveznek - vagyis inkább vezetnek, hiszen az elektromos autók piacára akarnak betörni.

Lei Jun, a Xiaomi vezérigazgatója nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy az autóiparnak is legalább olyan meghatározó szereplője legyen a cég, mint jelenleg a szórakoztató elektronikai szegmensnek.

Együttműködés helyett saját autót készítenek

Ahogy a szaklapok megírták, a Xiaomi korábban tárgyalásokat folytatott a BAIC (Beijing Automotive Group Co., Ltd.) autógyártóval, miszerint az első kocsikat együttműködésben fogják elkészíteni. Az egyezség nem született meg, így a Xiaomi előállt bemutatkozó autójával, amelynek gyártása 2024-ben kezdődhet meg. A kocsi ára meglepően alacsony, 150 ezer jüan, ami mostani árfolyamon nagyjából 8,5 millió forintnak felel meg. Igaz, az autó tulajdonságairól még nem árultak el sok mindent, de azt legalább tudni, hogyan fog kinézni, Lei Jun ugyanis a napokban megosztott egy képet a nyilvánossággal, amelyen a prototípus előtt pózol.

Saját önvezető rendszert is fejlesztenek

A Xiaomi nemcsak a saját elektromos autójával jelenik meg a piacon, hanem a tervek szerint szintén 2024-én környékén indítja el önvezető rendszerét is. A Xiaomi Pilot néven a rendszer prototípusát már bemutatták, azonban túl sok információ erről sincs, de a hírek szerint a lézerradar technológián (LiDAR) alapul, amit a Hesai Technology közreműködésével fejlesztettek ki.

 

(Forrás: notebookcheck.net)