Az MI segítségével javíthatják az elektromos autók hatótávját

elektromos-auto-toyota-mesterseges-intelligencia

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A mesterséges intelligenciát (MI) az élet egyre több területén előszeretettel alkalmazzák. A Toyota például arra fogja használni, hogy növelje elektromos autóinak hatótávolságát.

A Toyota K+F részlege, a Toyota Research Institute célja olyan termékek gyártása, amely nemcsak az egyének, de a társadalom egészének jólétét is szolgálja. Ennek megvalósítása érdekében a formatervezők egy kivételes hatékony eszközt kaptak: a generatív MI-t, ami jelentősen gyorsíthatja a tervezési folyamatot - írja az Electrek.

- A mesterséges intelligencián alapuló programok sok esetben inkább csak inspirációt adnak a desingereknek - magyarázta a csapatvezető Avinash Balachandran. - A legtöbb ugyanis még nem tudja kezelni azokat az összetett mérnöki és közlekedésbiztonsági kérdéseket, amik a tényleges tervezésnél felmerülnek.

A mérnökök ezért gyakran elutasítják az MI terveit, ami időveszteséget okoz. Balachandran szerint azonban az új program ezen változtatni fog:

- Az általunk alkalmazott technika egyesíti a Toyota hagyományos mérnöki erősségeit a modern generatív MI képességeivel.

A program már a tervezési fázisba építi be az olyan mérnöki paramétereket, mint a légellenállás, az utastér méretei vagy a menetmagasság. Ezen kívül pedig a tervezők is adhatnak instrukciókat szöveges vagy képes formában a design kialakítására vonatkozóan. A csapat egyébként most elsősorban arra összpontosít, hogy a kocsik aerodinamikáját javítsák az MI segítségével, hiszen ez kulcsfontosságú az elektromos autók hatótávolságának növeléséhez.