Közbeszerzésben az erő: 82 milliárd eurós biznisz az egészséges, fenntartható táplálkozásért

fenntarthatoelelem-cimlap

3 MILLIÓ forint maximum visszatérítés napelemre. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Az élelmiszer-közbeszerzés, vagyis az állami étkezdék ellátása határozza meg, mit esznek naponta milliók Európa-szerte. E hatalmas erő azonban többnyire kihasználatlan. Február közepén a Slow Food és az Europe Élelmiszerpolitikai Koalíció ajánlásokat tett közzé a fenntartható élelmiszerek közbeszerzésére vonatkozóan, amely mindenki számára előnyös stratégia lenne az egészséges és fenntartható étrend elérése érdekében.

A 13 civil szervezettel, gazdálkodókkal, állatjóléti és környezetvédelmi szervezetekkel közösen készített ajánlás világos és ambiciózus célokat fogalmaz meg az élelmiszer-közbeszerzés terén az Európai Bizottságnak címezve. A közbeszerzés élelmiszerekkel kapcsolatosan minden vásárlási folyamatot és vendéglátó-ipari szolgáltatást jelent a nyilvános étkezdékben történő ételek elkészítéséhez, főzéséhez és felszolgálásához. A fenntartható élelmiszer-beszerzés mindenki számára előnyös stratégia lehet az egészséges és fenntartható étrend eléréséhez Európában, ugyanakkor ösztönözve a helyi élelmiszer-ellátási láncokat, előnyben részesítve a kisüzemi és helyi élelmiszertermelőket. 

Hogyan lehet ilyen hatásos az állami élelmiszer-beszerzés?

Értéke és mennyisége miatt, hiszen a teljes európai közétkeztetést 82 milliárd euróra becsülték. A helyi hatóságoktól az európai szintig a hatóságok felelősek annak eldöntéséért, hogy milyen élelmiszert és kitől vásároljanak, valamint hogy mit szolgáljanak fel nyilvános étkezdéiben. Ez lehetővé teszi számukra, hogy befolyásolják, mit egyen sok-sok ember mindennap, és hogy alakítsák a körülötte forgó teljes élelmiszer-ellátási láncot.

Ezért egy olyan stratégia, amely növeli a hozzáférést az egészséges élelmiszerekhez az iskolákban, egészségügyi intézményekben, börtönökben és más közintézményekben, fontos eszköz lehet a jobb étkezési környezet javítására, ami finoman befolyásolja napi ételválasztásunkat (reklám, munkahelyi ételkínálat stb.). Ugyanakkor, ha ezeket agroökológiai és helyi termelőktől szerzik be, a helyi élelmiszer-rendszereket erősíthetik.

humanfood-belso

A farmtól az asztalig: stratégiai előnyök mindenkinek

Az előnyök azonban túlmutatnak a farmtól a konyhaasztalig stratégián. Egy másik összefoglaló szerint a fenntartható élelmiszer-beszerzés számos előnyt kínál, kezdve az éghajlatvédelemtől és növekvő állatjóléttől a tisztességes munkakörülmények előmozdításáig, a körkörös gazdaság ösztönzéséig.

Már most hallható azok aggódók hangja, akik szerint ami fenntartható az drága, pedig számos példa igazolja már, hogy nem feltétlenül jár plusz költségekkel. Az étlapok és receptek adaptálása, az állati fehérje mennyiségének csökkentése, a nulláról főzés és az élelmiszer-pazarlás jelentős csökkentése, az okos menütervezés és a rugalmas adagolás azok a tevékenységek, amelyek lehetővé teszik a költségek csökkentését. 

A közbeszerzések megalapozhatják az élelmiszerrel kapcsolatos oktatást is. Az egészséges táplálkozás nyilvános szférában való ösztönzésével az emberek olyan alternatív lehetőségekkel szembesülnek, amelyek a magánéletükben is egészségesebb táplálkozáshoz vezethetnek, így az egész társadalom számára hosszú távú előnyökkel járnak. A fenntartható élelmiszer-beszerzés az iskolákban, különösen oktatási programokkal kombinálva, képes kezelni a gyermekkori elhízást, felvilágosítani a fiatalokat az étrendről és a természetről, csökkenteni az egészségügyi egyenlőtlenségeket és ösztönözni a „fiatalok erejét” az élelmiszerrendszer változásainak elősegítésére”.

Hiába a hatalmas erő, ha az EU még ma sem él vele

Ám e hatalmas erő ellenére az egyetlen elérhető uniós eszköz a stratégiaibb beszerzések előmozdítására a zöld közbeszerzés (GPP) – csak önkéntes iránymutatás, amely környezetbarát áruk beszerzését ajánlja az európai hatóságoknak. Bár ez egy lépés a helyes irányba, továbbra is korlátozott eszköz, mivel végrehajtása továbbra is önkéntes, hatálya pedig nagyon szűk. Alig esik szó a helyi élelmiszer-termelés, az egészséges és kiegyensúlyozott étrend fontosságáról, valamint a növényi alapú ételekre való átállás szükségességéről. 

(Forrás: slowfood.com - Képeink illusztrációk)