A változás hajója: a dagály és az árvíz sem árt a karbonsemleges rotterdami úszó irodának

rotterdam-uszocimlap

3 MILLIÓ forint maximum visszatérítés napelemre. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Különleges, az öbölben úszó iroda színesíti mostantól Rotterdam látképét: a Powerhouse Company jövőbe tekintő alkotása maximálisan energiahatékony, karbonsemleges; nem is illetik szerényebb jelzővel építész körökben, mint hogy ez maga a változás hajója.

„Számunkra a fenntarthatóság azt is jelenti, hogy olyasmit hozzunk létre, amit az emberek szeretnek. A gyönyörű dolgokat újraalkotják” – mondja Nanne de Ru, a Powerhouse Company nemzetközi építészeti ügynökség alapító partnere.

Ezek az ideálok a rotterdami rijnhaveni kikötőben keltek életre, ahol a cég új projektje, a világ legnagyobb úszó irodája dokkol. A változás hajója a Global Center on Adaption (GCA) intézettel együttműködésében készült, amelyet a holland kormány alapított annak kutatására, hogy a városok miként tudnak alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz, illetve az innovációk felgyorsítására.

„Elfogadtuk a kihívást, megterveztük ezt az egyedülálló, karbonsemleges, energiapozitív koncepciót” – jegyzi meg Ru. A 48 438 négyzetméteres iroda (a GCA otthona) szükség esetén teljesen szétbontható és áthelyezhető, vízi úton szállítva egyik helyszínről a másikra. Dagály vagy áradás esetén együtt emelkedik a vízzel, kitűnően alkalmazkodva a változó körülményekhez. Az előregyártott faanyag és a szabványos illesztések eközben megkönnyítik az építkezést.

„A megfelelő típusú úszó alapozással kellett kiemelten foglalkoznunk” – emlékszik vissza Ru, hozzátéve, hogy a betonponton nemcsak tartós, hanem hőhatékony is: nyáron az épületet hűtéssel, télen a fűtést segítő vízzel. Az épület ugyanakkor kellően tágas, így egy közösségi étterem és egy kis uszoda is helyet kaphatott még benne. És közben egy kis feltűnésért sem kell a szomszédba úsznia.

(Forrás: architecturaldigest.com)