Nettó nulla kibocsátású épületek a további éghajlatváltozás megfékezéséért

nettonulla-haz

3 MILLIÓ forint maximum visszatérítés napelemre. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Világszerte az épületek teszik ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának közel 40 százalékát. Ahhoz, hogy a felmelegedést 1,5°C-on tartsuk, a meglévő épületek energiafelhasználását 2050 előtt utólag nullára kell csökkenteni; de előtte, még 2030-ra minden új épületet úgy kell megtervezni, hogy megfeleljen az új nettó nulla szabványnak.

Az Éghajlatváltozással Foglalkozó Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change = IPCC) új jelentése szerint az 1,5°C-os globális felmelegedés alapvetően elkerülhetetlen a következő évtizedekben. A kérdés, hogy a világ képes-e megakadályozni a további, pusztítóbb 2°C-os, vagy ami még rosszabb, 3°C-os felmelegedést. Ezért fokozatosan fel kell számolnunk a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával, több ezer új tiszta erőművet kell építenünk – és gyorsan át kell állnunk otthonaink, irodáink, iskoláink és közlekedési rendszereink áramellátására tiszta energiával.

Ma még a fejlett országokban is az épületek jóval kevesebb, mint 1 százalékát tervezik és építik a nettó nulla szabvány szerint. Ezen azonban sürgősen változtatni kell. Kalifornia állam és az Európai Bizottság is kötelezővé tette a nettó nulla értékű épületek építését, ami várhatóan több százezer új és utólagos épülettel bővül majd az elkövetkező években.

Ezenkívül 2020-ig 28 nagyváros, köztük New York és Washington az Egyesült Államokban, Medellín Kolumbiában, valamint Fokváros és Johannesburg Dél-Afrikában, amelyek több mint 125 millió lakost képviselnek, elkötelezték magukat a nettó nulla cél elérése mellett 2050-ig.

A nettó nulla átalakítás egyik kulcsa – a fotovoltaikus (PV) panel – világszerte gyorsan terjed a háztetőkön. De a tetőtéri napelem – vagy a lakossági megújuló energiatermelés bármely más formája – valójában csak az egyik összetevője annak, hogy egy családi ház, társasház vagy lakóközösség nettó nulla vagy energia-pozitív legyen, ami a felhasználásuknál több energiát termelő épületeket jelenti.

napelem

Az otthonokat teljesen villamosítani kell, kiküszöbölve a szén, az olaj és a gáz használatát kazánokban, kemencékben és kályhákban, amelyek nemcsak szennyezik, hanem hozzájárulnak az egészségtelen beltéri levegőhöz is. Az energiafelhasználás további csökkentése érdekében az épületekben alacsony költségű és energiafogyasztású készülékeket, jobb szigetelést és energiahatékony ablakokat kell beépíteni.

Mérsékelt éghajlaton a passzívházi technikák a fűtésből, hűtésből és szellőzésből származó jelentős energiamegtakarítás elérésére is használhatók. A „passzívház” kifejezés olyan technikák összességére utal, amelyek egy épületet légmentesen záródó hajóvá varázsolnak, amely télen nem engedi ki a hőt, és nyáron nem igényel nagy hűtést. A különböző méretű passzívházak akár 90 százalékkal is csökkenthetik az energiafelhasználást a hagyományos építési gyakorlatokhoz képest.

Az innovációnak a nettó nulla értékű épületek építési módjában is el kell jönnie. A nettó nulla értékű épületelemek helyi előregyártása felgyorsíthatja az építési folyamatot, ezáltal csökkentve a munkaerőköltségeket. Ugyanakkor az épületelemek helyi gyárakban történő előregyártása több jól fizető zöld munkahelyet teremt, és elősegíti a gyártási infrastruktúra újjáélesztését. Az alkatrészek helyi anyagokból történő előállítása az anyagok szállításából származó károsanyag-kibocsátást is csökkenti.

Minél több nettó nulla és energia-pozitív épület működik szabványos alkatrészkészletként, annál gyorsabban csökkenthetjük ezen épületek építési idejét és költségeit, így könnyebben bővíthetők a fejlett és fejlődő országokban.

Elképzelhetünk rendkívül energiahatékony, tiszta energiával működő épületeket, amelyek új decentralizált energiahálózatok alapját képezik, amelyek tovább javítják az éghajlati sokkokkal szembeni ellenálló képességet. Néhány előrelátó lakóközösség világszerte, mint például a nottinghami Trent Basin (Egyesült Királyság) virtuális erőművekké vált, amelyek aktívan kereskednek energiával a szomszédos közösségekkel, és részt vesznek az energiapiaci arbitrázsban, ami szintén segíthet csökkenteni a mindenre kiterjedő időszakos problémákat a megújuló energia alapú hálózat tekintetében.

Ezek a közösségek képezhetik az alapját a jövőbeni, inkább helyi forrásból származó energiarendszereknek, amelyek akár a központi erőműveket is kiszoríthatják, amelyeket egyre inkább veszélyeztetnek a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási események. A tiszta energiával működő nettó nulla otthonokkal mindannyian energiatermelőkké válhatunk, és akár profitálhatunk is a tiszta energia forradalmából.

(Forrás: archdaily.com)