Így is lehet stadiont építeni!

stadion-napelem

3 MILLIÓ forint maximum visszatérítés napelemre. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Manapság a hazai média tele van olyan hírekkel, hogy országszerte milyen stadionépítési hullám van folyamatban. Elvonatkoztatva ezek kihasználtságától egy további nagy probléma is jellemzi ezeket az építményeket. Mégpedig az, hogy fenntartásuk rendkívül nagy költséggel jár és ökológiai lábnyomuk is igencsak nagy. Ezt felismerve külföldön a közelmúltban több helyen is olyan stadion épült, ami példamutató lehet sok klubcsapat számára.

FRANCIA PÉLDA

A 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságra készült el az az új sportlétesítmény a franciaországi Bordeaux városában, ami egyedülállónak tekinthető a környezettudatos működtetést illetően. A stadion azért különleges, mert magát az épületet és a hozzá tartozó parkolót olyan napelemes rendszerrel látták el, ami nem csupán a sportlétesítményt, hanem annak környezetét is el tudja látni elegendő energiával. A környezetbarát megoldásra azért is szükség volt, hogy illeszkedjen a várost körül ölelő „zöld gyűrűhöz”, és semmiképp se bontsa meg azt, hanem harmonizáljon a környezettel.

NÉMET PÉLDA

Az időben kicsit messzebb visszalépve, de érdemes szót ejteni a németországi SC Freiburg stadionjáról is. A klub eredményeivel nem igazán büszkélkedhet, viszont stadionja bizonyos tulajdonságával bőven maga mögé utasítja a Bundesliga többi egyesületét. Freiburgban az aréna kialakításában hangsúlyos szerepet kapott a környezetvédelem és a környezetbarát technológiák alkalmazása. A Baden-Württemberg déli részén elhelyezkedő Freiburg ráadásul az egyik legnapsütöttebb része az országnak, így rendkívül alkalmas napelemes rendszerek szempontjából. Erre alapozva a klubvezetés a futballakadémia épületének és a Dreisam-stadionnak az energiaellátását megújuló források hasznosításával alakította ki. Az akadémia csarnokának tetőszerkezetén napkollektorokat helyeztek el, melyek biztosítják melegvíz-ellátását. Emellett biomasszával történik az épület és a gyepszőnyeg fűtése. Az épület ezeken kívül korszerű hőszigeteléssel és szellőzőrendszerrel lett ellátva, ami minden évszakban ideális hőmérsékletet biztosít. A környezettudatos fejlesztések legmeghatározóbb része mégis a Dreisam-stadion északi tribünjének tetején elhelyezett napelemes rendszer. A szerkezet összesen 2200 m2-nyi területet foglal el, ami fedezni képes az egész sportlétesítmény éves energiaigényét, ami nem kevés: 250.000 kWh. A klímatudatos kialakításban nagy szerepe volt annak, hogy a klub vezetőedzője, Volker Finke 1987 óta tagja egy német környezet- és természetvédő egyesületnek is, a NABU-nak, illetve saját ingatlanát is rendkívül környezetbarát módon üzemelteti az integrált fotovoltaikus rendszereknek köszönhetően.