Egyre súlyosbodó allergiaszezonok: a klímaváltozás a hibás?

allergia

3 MILLIÓ forint maximum visszatérítés napelemre. Kérjen ingyenes ajánlatot!

A tudósok régóta figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés következtében a növények több virágport termelnek, így az allergiaszezon is egyre hosszabb és intenzívebbé válik, fokozva az arra érzékenyek szenvedéseit.

Egy friss felmérés szerint a szénanáthás betegek is egyre jobban érzékelik ezt – számol be róla a MedicalXpress. A Harris Poll és a HealthDay több mint 2000 amerikai felnőtt részvételével végzett közvélemény-kutatásában csak minden harmadik ember számolt be orvosi szénanátha-diagnózisról, miközben 4-ből 3 nyilatkozott úgy, hogy szezonális allergiás tünetekkel küszködik.

A legtöbb ember számára a szezonális tüsszögés nem gyerekjáték – 74%-uk szerint a tünetek negatívan befolyásolják általános életminőségüket. Kathy Steinberg, a Harris Poll alelnöke szerint „a felmérés más pontjai azt sugallják, hogy a helyzet csak romlani fog.”

A felmérés részeként az 1500 allergiában szenvedő válaszadó értékelte, mennyire értenek vagy nem értenek egyet egy lista kijelentéseivel, min például „úgy érzem, a szezonális allergiáim évről évre rosszabbodnak; a tüneteim az elmúlt években a szezon elején jelentkeztek, de most egész évben tapasztalom a őket…”

„Sokaknál a tünetek minden évben rosszabbodnak, vagy egész évben jelentkeznek, vagy korábban kezdődnek a szezonban, mint az elmúlt években” – állapította meg a válaszokból Steinberg.

hőmérséklet_emelkedés

Az elhúzódó és intenzívebb pollenszezonok irányába mutató tendencia a globális felmelegedés előrehaladtával valószínűleg egyre égetőbb probléma lesz az érintettek számára.

Úgy tűnik, a hőmérséklet-emelkedésről és a pollennövekedésről rendelkezésünkre álló tudományos adatok alapján a problémák összefüggenek és növekszenek. Ha továbbra is a mostani felmelegedési tendencia folytatódik, valószínűleg egyre magasabb pollenszámot mérhetünk, ahogy az évszakok hamarabb kezdődnek.

Egy nemrégiben készült másik tanulmányban a kutatók modellezték a jövő pollenkibocsátását, és arra a következtetésre jutottak, hogy akár 40%-kal is növekedhet 2100-ra. Azt találták, hogy a tavaszi pollenszezon várhatóan 10–40 nappal korábban kezdődik, míg az őszi allergiák 20 nappal tovább tartanak majd. A tanulmány szerint egyébként 2018-ban már 20%-kal magasabb volt a pollenszám, mint 1990-ben.

Magasabb hőmérséklet, nagyobb virágzás

William Anderegg, a Utah Egyetem biológia professzora szerint az éghajlatváltozás kettős hatással van a pollenszámra – a melegebb hőmérséklet és a magasabb szén-dioxid-kibocsátás egyaránt a pollentermelés motorja. Ha a hőmérsékletet növeli a CO2 mennyiségét a légkörben, a növények hajlamosak több pollent termelni. Általában nagyobbra nőnek, és növényenként több virágport termelnek. Az emberi tevékenység ezen melléktermékei lerövidítik a téli időt, és meghosszabbítják a tavaszi és őszi tenyészidőszakot. Ez pedig több időt ad a növényeknek arra, hogy több virágport termeljenek.

Az általános orvosi tanács, hogy az érintettek két héttel a pollenszezon kezdete előtt kezdjék el szedni allergia elleni gyógyszereiket. És ez a dátum az évek során egyre korábban jött el, a pollenszezon meghosszabbodásával összhangban.

pollen

Ezek az eltolódások megzavarhatják azokat a régóta allergiás betegeket, akik hozzászoktak, hogy minden évben kiszámítható időpontokban kezdjék szedni az antihisztaminokat vagy megkapják az első immunterápiás oltást. Az allergiakezelések általában akkor a leghatékonyabbak, ha a tünetek megjelenése előtt elkezdik őket.

A szezonális allergiák jelenlegi pályája jelentős hatással van a közegészségügyre és a jólétre. A világ népességének 10–30%-át érinti a szénanátha, de ez folyamatosan növekszik. Sokak számára ez jelentős teher: az allergiások több mint 70%-a mondta, hogy tüneteik befolyásolják a jó éjszakai pihenést.

A szezonális allergiák és a pollenszám emelkedése közvetett módon is érezhető. Elég széleskörű szakirodalom köti össze a gazdasági termelékenységgel, vagyis azzal, hogy a dolgozók mennyire tudják jól végezni a munkájukat, illetve a gyerekekkel. Amikor a gyerekek is szenvednek, sokkal nehezebben tanulnak. Egy másik gazdasági következmény: a virágporral kapcsolatos orvosi ellátás évente több mint 3 milliárd dollárba kerül csak az Egyesült Államokban.

(Forrás: medicalxpress.com)