Új irány az épületbe integrált napelemeknél – már díszburkolatnak látszanak

heliart-cimlap

3 MILLIÓ forint maximum visszatérítés napelemre. Kérjen ingyenes ajánlatot!

A napenergia kulcsfontosságú az éghajlati célok elérésére irányuló globális erőfeszítésekben. Ennek fényében mérföldkő lehet a már több gyártó által is kínált módszer, amely úgy tervezhető, hogy a hagyományos építőanyagok különféle textúráit utánozza az épületek homlokzatain. A panelek színes laminált biztonsági üvegként is működhetnek, és helyettesíthetik a hagyományos burkolatokat az épületek szellőző homlokzataiban. 

Többek között a tajvani Heliartec is olyan BIPV (Build-integrated photovoltaics) megoldást kínál homlokzatokhoz, amelyek természetes fa formákat és textúrákat szimulálnak, miközben a hagyományos építőanyagok, például kő, tégla, márvány és stukkó különféle textúráit is utánozzák. A digitális nyomtatási technológia innovatív alkalmazása lehetővé teszi a panelek bármilyen színű és mintázatú nyomtatását. Ez óriási lehetőségeket nyit meg az épületekben a kreatív felhasználásra, hiszen ezek a panelek így a hagyományos homlokzati burkolatokat is helyettesíthetik.

Szabadalmaztatott áramköri kialakításuknak köszönhetően a panelek méretükben és formájukban megfelelnek az építőipar hagyományos mérőegységeinek, így rugalmas használatot tesz lehetővé tervezők és mesteremberek számára egyaránt. Mivel úgy is kialakíthatók, hogy teljesen és egyenletesen lefedjék a teljes épületburkot,  a homlokzatot hatékony rendszerré alakítják a tiszta energia előállítására.

A tervezés további kulcsfontosságú szempontjai a fokozott stabilitás és tartósság voltak. A vákuum-termikus élzárás technológia alkalmazásának köszönhetően a napelemek biztonságosan védve vannak a nedvességtől. A panelek rendkívül robusztusak, míg a tartós kerámiafestékek használata garantálja, hogy a színek élénksége több mint 50 évig megmarad. Selymes, csillogásmentes felületükkel elegáns megjelenést kölcsönöznek az épületeknek. 

Hosszúságuk 60 és 240, szélességük 30 és 120 cm közötti lehet. A panelek méretüktől függően 90 W és 150 W közötti teljesítményt kínálnak négyzetméterenként. A cég a fa színét az elülső üveg belső oldalán megolvasztott és edzett kerámiafestékekkel 700°C feletti magas hőmérsékletű kezeléssel érte el. A színezőréteget két edzett üveg borítja, és jól védi az időjárás viszontagságaitól.

A módszer gyorsan terjed és már önálló szabályozásra érett

A módszer olyan gyorsan terjed, hogy immár külön szabályozási rendszert tartanak szükségesnek a kategorizálására, nyilvántartására. Ezt szem előtt tartva a Nemzetközi Energia Ügynökség Fotovoltaikus Energiarendszerek Programjának (IEA PVPS) szakértői csoportja összeállított egy jelentést, amely a különböző régiók részleges fejlesztéseit kívánja világos szabványokká és egyértelműen meghatározott funkciókká egyesíteni a különböző termékekhez, építőanyagként és energiatermelőként betöltött szerepüket tekintve.

Az új jelentés célja, hogy egyesítse az építő- és a napenergia-ipar érdekeit, és egyértelműen kategorizálja a különböző BIPV-alkatrészek épületburkolatát és energetikai funkcióit. A különböző rendszerelemek ilyen módon történő egyértelmű meghatározásával azt reméli, hogy a PV-rendszertervezők és az építészek érdekeit is összehozza – ez az egyik legnagyobb kihívás a BIPV fejlesztése előtt. 

(Forrás: heilartec.com; pv-magazine.com)